Noutăți fiscale pentru PFA – în vigoare din 2023

septembrie 19, 2022

În MOF nr. 716 din 15.07.2022 s-a publicat Ordonanța 16 prin care se aduc o serie de modificări fiscale, unele dintre ele vizând PFA-urile:

1. Reducerea plafonului pentru norma de venit de la 100.000 la 25.000 euro

 PFA-urile vor putea opta pentru norma doar dacă venitul brut anual va fi inferior sumei de 25.000 euro – se aplică începând cu veniturile aferente anului 2023. În prezent, plafonul este de la 100.000 euro.

Concret, actul normativ menționat prevede următoarele:

Contribuabilii, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.

Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Această măsură afectează în pricipal PFA-urile care obțin venituri mari.

Atenție: Dacă în cursul anului 2023 aceste PFA-uri vor depăși plafonul de 25.000 euro, ele vor trebui să treacă la sistem real începând cu anul 2024.

Așadar, doar din anul 2024 se va aplica modul de calcul în sistem real.
Până atunci, se aplică același mod de impozitare.

2. Contribuții sociale

2.1. CAS

În ceea ce privește CAS, modul de calcul va diferi începând cu veniturile anului 2023. Astfel, dacă venitul PFA-ului va fi între 12 și 24 de salarii minime pe economie, atunci baza de calcul a CAS nu poate fi mai mică de 12 salarii minime, dar dacă venitul este mai mare de 24 de salarii minime atunci se va plăti CAS la echivalentul a 24 de salarii minime pe economie.

Aceast lucru înseamnă că un PFA care obține venituri peste 24 de salarii minime, va datora o contribuție dublă față de nivelul prezent.

2.2. CASS

Dacă venitul va fi sub 6 salarii minime, persoana fizică autorizată nu va fi obligată la plata CASS.

Dacă venitul depășește 6 salarii minime, dar nu mai mult de echivalentul a 12 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 6 salarii minime.

Dacă venitul este cuprins între 12 -24 de salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 12 salarii minime.

La venituri de peste 24 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 24 salarii minime.

Impactul fiscal al acestor măsuri este așadar proiectat pentru anul 2024.

 

Ai nevoie de mai multe detalii? Hai să discutăm!

Alte articole

E-Factura și SPV – etape de parcurs pentru transmitere facturi în SPV

Mai jos aveti pașii pe scurt pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a putea trimite facturile emise în SPV:   I - Obțineți certificatul digital calificat pentru semnătură electronică pe token sau în cloud, ambele sunt valabile și funcționează - îl achiziționați...

Unde CONTABILITATE nu e, BUSINESS nu se face

Pe 31 octombrie 2023 va avea loc unul dintre cele mai utile evenimente de business dedicat afacerilor mici și medii, organizat de catre grupul Online Business Romania.Dacă ești antreprenor sau urmează să devii unul și ești interesat de funcționalitatea afacerilor din...

E-factura – se schimbă regulile jocului

Dacă sunteți antreprenor, iar firma dumneavoastră are activitate constantă, sigur ati auzit că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, România se va alinia statelor membre ale Uniunii Europene și va institui facturarea electronică obligatorie.Aceasta va fi obligatorie...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *