Modificări aferente TVA valabile începând cu data de 01 Ianuarie 2023:
În anul 2023 cotele de TVA rămân aceleași ca și în anul 2022 (19%, 9%, 5%, respectiv 0%), însă vom avea de a face cu anumite modificări de aplicabilitate a acestora, după cum urmează:
1. Nu se mai taxează cu cota de TVA de 9% băuturile alcoolice şi băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99 (băuturi alcoolice – de exemplu berea la halbă și băuturi care conțin zahăr – de exemplu sucurile răcoritoare). Cota de TVA devine 19%.
2. Nu se va mai aplica o cotă de 5% TVA, pentru cazarea în sectorul hotelier, servicii restaurant, catering. Cota de TVA devine 9%. Tot, cu o cotă de 9% se vor taxa și îngrășămintele și pesticidele chimice de tipul celor utilizate în mod normal în agricultură.
3. Se modifică și încadrările cu privire la locuințe în sensul că o cota de 5% TVA se aplică și pentru vânzarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, fără a lua în considerare anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, fără TVA. Valabil doar pentru persoanele fizice.
4. Cota redusă de TVA de 5% se aplică și pentru:
a) vânzarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, fără TVA, tot pentru persoanele fizice, dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea de astfel de locuințe;
b) livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 600.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, fără TVA, achiziționate de persoane fizice dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe.
5. Cota de TVA de 5% pentru lemnele de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, livrate persoanelor fizice și persoanelor juridice.
Ai nevoie de mai multe detalii? Hai să discutăm!
Alte articole
Articole
E-Factura și SPV – etape de parcurs pentru transmitere facturi în SPV
Mai jos aveti pașii pe scurt pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a putea trimite facturile emise în SPV: I - Obțineți certificatul digital calificat pentru semnătură electronică pe token sau în cloud, ambele sunt valabile și funcționează - îl achiziționați...
Unde CONTABILITATE nu e, BUSINESS nu se face
Pe 31 octombrie 2023 va avea loc unul dintre cele mai utile evenimente de business dedicat afacerilor mici și medii, organizat de catre grupul Online Business Romania.Dacă ești antreprenor sau urmează să devii unul și ești interesat de funcționalitatea afacerilor din...
E-factura – se schimbă regulile jocului
Dacă sunteți antreprenor, iar firma dumneavoastră are activitate constantă, sigur ati auzit că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, România se va alinia statelor membre ale Uniunii Europene și va institui facturarea electronică obligatorie.Aceasta va fi obligatorie...