Info mai 2022! Recunoaștere vechime în muncă PFA, ÎI, ÎF

mai 17, 2022

Recunoaștere ca vechime în muncă a activității:

PFA-urilor (Persoane Fizice Autorizate)

ÎI (Întreprinderi Individuale)

ÎF (Întreprinderi Familiale).

Începând cu data de 9 mai 2022 se recunosc ca vechime în muncă și în specialitate activitățile economice desfășurate de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) și întreprinderi familiale (ÎF).

Reglementarea în cauza a fost introdusă prin Legea 125/2022, publicată în Monitorul Oficial 456/06.05.2022, pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 44/2008.

Actul normativ recent publicat prevede că activitatea prestată că PFA, ÎI, ÎF să se contabilizeze că vechime în muncă și în specialitate, dar nu în orice condiții, ci doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două cerințe:

  • Activitatea că PFA/ÎI/ÎF a generat venituri nete de cel puțîn 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea vechimii in muncă;
  • PFA-ul/ÎI/ÎF sunt înregistrate la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea vechimii în muncă.
    Conform noilor dispoziții, vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA/ÎI/ÎF a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Ai nevoie de mai multe detalii? Hai să discutăm!

Alte articole

Info fiscal – decembrie 2022

Codul Muncii la zi - Legea nr. 283/2022Elemente noi în Contractul Individual de Muncă:  Dreptul persoanei selectate în vederea angajării ori al salariatului, după caz, de a solicita în instanță despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare...

citește mai mult
0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×