Info mai 2022! Recunoaștere vechime în muncă PFA, ÎI, ÎF

mai 17, 2022

Recunoaștere ca vechime în muncă a activității:

PFA-urilor (Persoane Fizice Autorizate)

ÎI (Întreprinderi Individuale)

ÎF (Întreprinderi Familiale).

Începând cu data de 9 mai 2022 se recunosc ca vechime în muncă și în specialitate activitățile economice desfășurate de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) și întreprinderi familiale (ÎF).

Reglementarea în cauza a fost introdusă prin Legea 125/2022, publicată în Monitorul Oficial 456/06.05.2022, pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 44/2008.

Actul normativ recent publicat prevede că activitatea prestată că PFA, ÎI, ÎF să se contabilizeze că vechime în muncă și în specialitate, dar nu în orice condiții, ci doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două cerințe:

  • Activitatea că PFA/ÎI/ÎF a generat venituri nete de cel puțîn 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea vechimii in muncă;
  • PFA-ul/ÎI/ÎF sunt înregistrate la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea vechimii în muncă.
    Conform noilor dispoziții, vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA/ÎI/ÎF a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Ai nevoie de mai multe detalii? Hai să discutăm!

Alte articole

Unde CONTABILITATE nu e, BUSINESS nu se face

Pe 31 octombrie 2023 va avea loc unul dintre cele mai utile evenimente de business dedicat afacerilor mici și medii, organizat de catre grupul Online Business Romania.Dacă ești antreprenor sau urmează să devii unul și ești interesat de funcționalitatea afacerilor din...

citește mai mult

E-factura – se schimbă regulile jocului

Dacă sunteți antreprenor, iar firma dumneavoastră are activitate constantă, sigur ati auzit că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, România se va alinia statelor membre ale Uniunii Europene și va institui facturarea electronică obligatorie.Aceasta va fi obligatorie...

citește mai mult
0 Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×